Google запускає програму цифрової грамотності для дітей, яка дозволить навчитися розпізнавати фейки і виявляти ботів



 Google розширює свою програму цифрової грамотності для дітей Be Internet Awesome. Тепер вона також включає курс по медіаграмотності і вчить, як визначати фейкові новини та інший недостовірний контент, повідомляє Searchengines.ru з посиланням на блог компанії.


  Компанія запустила шість нових розділів (урок №2. «Do not Fall for Fake) які допоможуть дітям дізнатися, хто такі боти, як уникнути фішингових атак, як перевірити інформацію і оцінити джерела, як визначити дезінформацію, фейковий URL і так далі.
  Нові розділи були розроблені у співпраці з співзасновником Національної асоціації з навчання медіаграмотності і автором книги «Teacher’s Guide to Media Literacy» Енн Коллі (Anne Collie). У новому курсі дітям пропонуються не тільки інструкції, але і питання для обговорення, які покликані допомогти їм розвинути критичне мислення щодо інтернет-джерел.
  В цілому автори курсу хочуть допомогти дітям зрозуміти, що той контент, який вони знаходять онлайн, необов’язково є правдивим. Крім того, він може використовуватися для того, щоб вкрасти їхню інформацію і ідентичність. У розділі, присвяченому фішингу, діти дізнаються, як працює ця техніка, чому вона небезпечна, і як себе захистити. Вони також потренують свої антифішингові навички на прикладі підозрілих текстів, постів, запитів від друзів, картинок і email-повідомлень.
  У розділі про ботів діти дізнаються, як працює штучний інтелект і зрозуміють, чим відрізняється спілкування з ботом і людиною. У наступних розділах курсу медіаграмотності діти дізнаються, що таке надійні джерела, як визначити мотиви джерела і зрозуміють, що «якщо людина є експертом з якогось одного питання, то це не робить його автоматично експертом по всьому».
  Головна мета курсу медіаграмотності — виробити у дітей звичку перевіряти всі новини і інформацію, яку вони бачать – а не тільки те, що здається їм підозрілим. Нові уроки можуть використовувати як сім’ї, так і вчителі. Матеріали курсу доступні на 8 мовах.

  Telegram запустив корисного бота, що підкаже користувачу чи були «злиті» його персональні дані
У месенджері Telegram з’явився бот під назвою MailSearchBot, за допомогою якого можна перевірити, чи був ваш email-адресу в одній з баз даних, які були «злиті» чи ні. Про це повідомляє Tjournal.
  Щоб отримати результат, потрібно відправити боту в особистих повідомленнях адресу пошти, а він у відповідь надішле список «злитих» паролів від неї, якщо вони знаходилися в одній з баз. Відповідь приходить моментально. У розмові з TJ творець бота Батиржан Тютеев розповів, що на даний момент в базі бота знаходиться близько 9 мільярдів записів у зв’язці логін і пароль, а ще більше 3 мільярдів чекають своєї черги для завантаження. За його словами, бот «зібраний на коліні» і запущений на домашньому комп’ютері.

За матеріалами партнерського ресурсу Factcheck.kz

Немає коментарів:

Дописати коментар